~ Allt är inte svart och vitt
- men det finns det som är det ~

Född: 30 juli 2006
Uppfödare: Pernilla Persson, Grängesberg
Höjd: 59 cm som nyfödd
84 cm som 6 månader
90 cm som 1,5 år
95 cm som tre år
Meriter: 38 poäng, klassvinnare
Utbildning: Körd i enbet och par
Något riden
 
Webbstamboken
Pernilla om Wigwam
Galleri

© Pernilla Persson

Juni 2017

© Lars Åhlström

Juli 2012

e.Wessel vd Amstelhof
Sv, 102 cm, ELIT

Rosson of Transy S.596
Sv, 99 cm, PREF
Paula of Marshwood S.74811
Sv, 100 cm, KROON

 

u.Wivi RS 4112
Rsk, 100,5 cm, GI

Kärlingehults Pax RS 182
Fx, 96 cm, B
Viviann v Castenray RS 1485
Rsk, 99 cm, B

 

HÄRSTAMNING
När Wigwam planerades, och med det även min första egenkomponerade kombination med Wivi, hade jag två ledord: rastyp och starkt möderne. Ständigt med öronen på skaft i avelskretsar hade jag snappat upp att en premieringsförättare rekommenderat Wessel van de Amstelhof för att förstärka typen vid skäckavel. Jag bestämde mej för att prova just det.

Wessel van de Amstelhof, en hollandsfödd maskulin hingst med mycket massa, avlad på klassiskt holländskt manér med Transyhingst på Marshwoodsto, var förstås svart och saknade dessutom anlag för rött som ändå är min favoritgrundfärg. Men nyfikenheten på vad han skulle ge tillsammans med mitt sto var större än några önskemål om färg.  

Wessel, som importerades som sexåring och varit i svensk avel sedan 1991, hade redan bevisat sin goda förärvning så till den grad att han förärats med värdebokstav A 1999, vilket dessutom höjdes till Elit redan året därpå. Sista avkommorna föddes 2008 och hittills (2011) har han lämnat sex avelshingstar, därtill två i Norge, och 25 diplomston. Dessutom fortsätter han sätta sina spår i aveln genom sina söner och döttrars avkommor.

Fadern Rosson of Transy preferent, som namnet avslöjar uppfödd på det anrika Transystuteriet i Skottland och representant för deras framgångsrika R-linje, exporterades till Holland som åttaåring och fick stort inflytande på den holländska aveln av svarta standard. Inte minst genom sonen Newton van Dorpzicht preferent som utsågs till "Millenniets shetlandsponny" med anledning av sin fantastiska nedärvning.

Rosson var e.Pericles of Netherley, en hingst som köptes till Transy som outcross, om än ur blodslinjer som tidigare använts med framgång på stuteriet. Pericles visade sej vara ett bra köp då han förärvde sej mycket väl med Transystona, en kombination som blev efterfrågad i Holland. Han var dessutom framgångsrik i utställningsringen, vilket inte alltid är en självklar kombination för goda avelsdjur.

Wessels möderne kommer alltså från Marshwood, det kanske mest välrenommérade stuteriet genom tiderna. Modern Paula of Marshwood var dock avlad på ett något annorlunda sätt genom fadern Gletness Fireplace, en svart son till Fireball of Marshwood (i Sverige förmodligen mest känd som fader till Gletness Rockall). På Gletness baserades aveln på ston från Shetlandsöarna som valts ut som de bästa där typ, som alltid, var riktlinjen. Dessa betäcktes med de utvalda hingstar som stamboksföreningen placerade ut på Shetland för att höja kvalitén på aveln. På Gletness Fireplace fäderne finns därmed flera led islandbred ponies och på mödernet återfinns just Spook of Marshwood och Trigger of Marshwood som ingick i projektet med utplacerade hingstar, och avslutas med stoet Meg of Stove, inspected stock.

Paula of Marshwood exporterades till Holland som föl tillsammans med sin moder Pauline of Marshwood. Paula blev där Kroon, Pauline var redan vid exporten för gammal för att tilldelas premie men erhöll ändå en championtitel och är också Superpreferent tack vare sina goda avkommor. Pauline har även lämnat hingstarna On the Rocks of Marshwood (e.Gletness Rockall), Boss vd Brouwerij (e.Surpise van Dorpzicht) och Edmund vd Brouwerij (e.Newton van Dorpzicht), varav den sistnämnda varit verksam en tid i Sverige. Även Paulines fader, Package of Marshwood, var verksam i svensk avel (1972-1990) och premierad A på relativt få men välmeriterade avkommor.  

Wigwam är Wivis femte föl - och kom även att bli hennes sista. Mer om mödernet finns på Wivis sida.

 

Foton Pernilla Persson, förutom svartvita bilder från worldshet.eu