Stall Gränje är beläget i den västra delen av Grängesberg, ett mindre före detta gruvsamhälle i södra Dalarna, ganska precis mitt emellan Falun och Örebro, i det område i Mellansverige som brukar kallas Bergslagen.

Namnet Gränje kommer av ortsnamnet, vilket ursprungligen tros härstamma från det dialektala


Vy från sommarhagen

uttrycket "gränjut"/oväsen, och syfta på det oväsen vinden förde på slätten mellan sjöarna Björken och Bysjön, där byn Grangärde är beläget. Detta var malmrika trakter och när nya fyndigheter hittades söderöver, blev namnet först Nya Grängeberget innan det så småningom förenklades till Grängesberg.

Hela bygden är formad av gruvdriften. Vad det gäller Grängesberg, även rent bokstavligt talat, eftersom rasrisken i det stora dagbrottet ledde till att hela samhället fick flyttas österut på 1970-talet. Än idag är bebyggelsen spridd i tre riktningar runt om nämnda dagbrott. Jag bor i den västra delen, på en liten gård kallad Rålinjeåsen då den är belägen på en ås mitt över gränsen, rålinjen, mellan två socknar.
 


Stallgaveln
 
Vi köpte gården i november 2009, men innan dess hade jag hyrt stallet i många år. När jag tyckte det började bli dags att bestämma mej för ett namn på mitt stall (och ett framtida stuterinamn), kändes Rålinjeåsen för långt men jag ville ändå ha något förknippat med min hembygd där jag bott hela mitt liv - förutom en kort sejour på Närkeslätten - och valet föll på Gränje.

Tanken var att jag skulle föda upp shetlandsponnyer i mindre skala, men eftersom jag inte har velat sälja någon av ponnyerna jag fött upp, så har jag fått tänka om lite och, mer eller mindre, lägga ner det där med avel. Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sej. ;-)

I stallet finns tre shetlandsboxar, sadelkammare och vagnslider. Därtill finns två uteboxar som även fungerar som vindskydd till hästarna i hagen. Fem hagar finns på gården, samt en större sommarhage intill som jag får låna. Någon rid- och körbana har det dock inte blivit ännu, då hela gården ligger i en sluttning och det därmed skulle bli ett väldigt stort projekt att få till.
Men så länge det finns liv, finns väl hopp..?

Numera har Stall Gränje bara shetlandsponnyer, men längtan efter en ridhäst har så smått börjat spira igen. Kanske en 50-årspresent till mej själv (när det nu inte blev som 40-årspresent)..?


Stallets tre små boxar

Läs mer om hästarna (och även mej) i respektive länk i menyn.