~ Kozmos betyder världsalltet
- och är mattes allt ~

 

Född: 3 juni 2002
Uppfödare: Pernilla Persson, Grängesberg
Höjd: 57 cm som nyfödd
62cm vid tre veckors ålder
90 cm som tre år
Meriter:
 
40 poäng
Champion Valack
Utbildning: Körd i enbet och par, riden, agilitytränad, tävlad i tömkörning och körning

 

Webbstamboken
Pernilla om Kozmos
Galleri

© Lars Åhlström

  Augusti 2008

© Lars Åhlström

Juli 2014

e.Franz Zappa RS 393
Fx, 86 c, SUCH, GI

Allright v Spuitjesdom RS 279
Fx, 82 cm, ELIT
Zieta van de Pollen RS 2227
Fx, 83 cm, B

u.Minimax Kim RS 4828
Skm (f fx), 85 cm, GI

Love Spring RS 298
Skm (f fx), 94 cm, B
Björklids Davina RS 1611
Br, 83 cm, A

HÄRSTAMNING
Kozmos
är resultatet av mitt allra första försök som hästuppfödare. Planerna började smidas så snart jag köpte mitt första sto Minimax Kim som då var ett år gammal - så det fanns gott om tid att fundera.

Det jag kom fram till var att jag ville betäcka Kim med en typstark och långlinjerad hingst - gärna efter den förärvningssäkre Allright van Spuitjesdom. Valet föll på Franz Zappa som godkänts vid hingstpremieringen tidigare samma år. Han höll precis minimått och jag var väl medveten om att i kombination med mitt sto kanske avkomman själv skulle komma att växa över minimåttet, men det var av underordnad betydelse om det skulle bli en mini eller en liten standard.

Franz Zappa var en mycket karismatisk hingst som visades på utställning vid ett flertal tillfällen. Han guldbelönades varje gång, inte sällan med dubbla nior inledningsvis, förutom på sin sista utställning 2004 där han fick 39 poäng. Han blev champion totalt tre gånger, som föl, som unghingst och som fyraåring och han erhöll SUCH 2002. Vid generalmönstringen 2003 gick han ringetta i sin klass.

Franz Zappa användes sparsamt i avel. Under sina sju verksamma år betäckte han 17 ston vilket resulterade i nio födda föl fördelat på tre ston och sex hingstar. Efter att ha blivit blind till följd av ett fästingbett, avlivades han hösten 2008.

Franz Zappa var e.Allright v Spuitjesdom, en holländsk 1:a premiehingst av rena engelska blodslinjer som godkändes för svensk avel som 8-åring och då blev bästa nygodkända hingst med hela 43 poäng. Han blev även BIS-vinnare samma år och kom att få ett stort genomslag på den svenska miniaveln innan han tyvärr, efter endast tre säsonger, dog 1997. Förutom Franz Zappa, lämnade han ytterligare sex avelshingstar, sju diplomston och en stor del av hans avkommor är guldbelönade på utställning varav flera är flerfaldiga champions, BIS och Reserv BIS-vinnare. Allright ELIT-premierades postumt 2003.

Allright hade förstås att brås på, då han var e.avelsmatadoren Vorden Buddleia som själv var en andrapremiehingst men som lämnat åtminstone 20 godkända söner i Holland och tilldelats titeln preferent. Modern Boltwood Fairy Ring företräder blodslinjer från det välrenommérade South Parkstuteriet som framförallt blev känt för sin kvalitativa uppfödning av små ponnyer - ponnyer som haft stort inflytande på miniaveln. I Holland fick hon första premie och titeln KROON PREFERENT. Utöver Allright har dottern Plaisir van Spuitjesdom låtit tala om sej, även hon första premie och KROON preferent och moder till hingstarna Acquit, Brevet och Charmeur, alla med suffixet van Spuitjesdom och med Vorden Buddleia som far.

Franz Zappas moder, Zieta vd Pollen, var ett fuxsto född 1985 i Holland. Hon importerades i vuxen ålder och fick i Sverige tre avkommor. Hon visades en gång på utställning med guldmedalj - faktiskt exakt samma poängrad som Franz Zappa fick då han godkändes för avel (99787=40). Zieta dog våren 2001.

Zieta var i sin tur e.den Englandsfödde minihingsten Park View Giles. Zietas moder Tjeska vd Eindhoeve hade större hingstar efter sej i 96 cm höge Harmen vh Oranjeplein och 99 cm höge Flash of Haybrake.

Minimax Kim visades så länge jag hade henne på utställning varje år från att hon var två år gammal. Hon erhöll alltid klass I-poäng och rosades ofta för sin goda rastyp och feminina utstrålning. Som treåring utsågs hon till champion unghäst, BIR och slutligen BIS på en utställning för alla ponnyraser med den fantastiska poängraden 98889=42. På treårspremiering höjdes hon till klass I efter ombesiktning och hon erhöll sitt RS-nummer med 37 poäng året därpå med Kozmos vid sidan. Sensommaren 2004 lånades hon ut till Stuteri Midgård för senare försäljning. Där fick hon två föl, Midgårds Koda e.Ulrik och Midgårds Korall e.Skäpperöds Ulan. Hon höjdes till avelsvärdeklass GI på sina utställningsmeriter 2009. Tyvärr drabbades hon av hyperlipemi och avlivades därför i mars 2010, två månader innan beräknad fölning.

Kim var e.skimmelhingsten Love Spring, född 1990 och godkänd för avel med färgtillägg som sexåring. Han har på utställning erhållit ett flertal guldmedaljer samt en BIM-titel i konkurrens med övriga ponnyraser. Love Spring var en riktig allroundhäst som vid sidan av avel och utställning även startade i dressyrklasser, precisionskörning och ponnytrav (rek 3.29,0). Första årgången föddes 1997 och han har lämnat 72 avkommor, varav godkända sönerna, och helbröderna, Pajazzo di Leva och Karajan di Leva, tre diplomston och tre championvinnare. Han är avkommebedömd med avelsvärdeklass B.

Love Spring är e.den A-premierade Almnäs Scurry som lämnat ytterligare fyra avelshingstar och inte mindre än 21 diplomston. Han importerades från Holland i moderlivet och var e.den kanske mest inflytelserika hingsten i modern miniavel, brunskimmeln Fairy Regent. Han var uppfödd på det redan nämnda South Parkstuteriet i England, men det var i holländsk avel han satte störst avtryck - mer än 70% av alla godkända minihingstar i Holland går att härleda till honom... Fairy Regent blev hela 35 år gammal  och hade ett avelsindex på 11,69 (2006).
Scurrys moder, Remie van de Venweg, kombinerar ett holländskt fäderne med möderne från engelska Ardmair och Avening och hon har utöver Almnäs Scurry lämnat ett A-premierat sto och två diplomston och blev själv ELIT-premierad. 

Love Springs moder, Östertorps Ada, är guldbelönad som unghäst och premierad B. Hon har lämnat tre avkommor, alla hingstar. Hon är e.Repelsteeltje vd Kersenhof, en av de första minihingstarna som togs in till Sverige och som främst låtit tala om sej genom sina döttrar, varav tio har fått diplom. Han A-premierades 2003, året innan han dog.

Kims moder, Björklids Davina, är ett ministo med standardstora föräldrar. Hon mäter 83 cm och trots att hon betäcktes redan som tvååring och därmed visades med föl (ej stamboksförd) vid sidan på treårspremieringen, erhöll hon avelsdiplom. Davina har hittills lämnat nio avkommor och A-premierades 2001. Hon har vid sidan av aveln, gått som ridskolehäst.

Davina är e.Bartje van Bergharen-sonen Kärlingehults Mident som betäckte sparsamt fram till och med 1993 varefter han togs ur avel på ägarens begäran. Hans moder, Wilma van Nieskensland, var ELIT-premierad och lämnade även hingsten Dolk. Davina och hennes två år yngre helsyster Björklids Nikita är Midents högst meriterade avkommor med avelsdiplom. Deras moder, Kärlingehults Nina, var A-premierad liksom sin fader Horshaga Bumbo. I Kärlingehults Nina kombinerades faderns engelska blodslinjer med holländska genom modern Märta som var e.Eric van Stal Zwarte Hof, en av de första i shetlandsrasen att tilldelas ELIT med åtta söner i avel, nio diplomston och fyra ELIT-premierade döttrar. Även modern Bieneke van Braamenhof var importerad ifrån Holland. Hon var då dräktig med vad som kom att bli avelshingsten Dinaldo

Foton Pernilla Persson, förutom: Buddleia - Okänd, Kim - Lars Åhlström, Bumbo - ur Stambok band II