© Lars Åhlström

Juni 2008


~ The real thing ~

 

Född: 6 maj 2001
Uppfödare: Hans och Märta Persson, Unst, Shetland
Höjd: 84 cm
Meriter: 40 poäng på utställning
Utbildning: Körd i enbet och par, riden samt tävlad i agility och precisionstömkörning
Inköpt som föl. Såld februari 2011.
 

~ Klicka för härstamning ~

Att besöka Shetlandsöarna för att med egna ögon se vad som format shetlandsponnyn, hade varit en önskedröm snart sagt sedan jag föll för rasen. När den infriades sommaren 2000, föddes snabbt en ny: att skaffa en egen alldeles äkta shetlandsponny född och uppvuxen på Shetland. Jag fick möjligheten att välja på två av Hans och Märtas väntande föl och jag föll pladask för den förstfödda av dem, ett rejält men litet stoföl som först kallades G1 men så småningom fick namnet Gwyneth.  

Sensommaren när hon var två år, gjorde vi den långa resan genom Norge för att ta båten över till Lerwick och därifrån köra till Shetlands nordligaste ö, Unst, för att hämta hem henne. Vilken grej!

Gwyneth anpassade sej snabbt till sitt nya hem bland Dalarnas skogar, berg och dalar. Hon visade sej vara en väldigt snäll och trevlig ponny som med glatt humör och spetsade öron ställde upp på allt. Gwyneth visades oxå en del på utställning där det som bäst blev 40 poäng med en nia för typ.

När jag behövde dra ner på antalet ponnyer för att hinna med dem som jag önskar, blev det ändå Gwyneth jag till slut valde bort på grund av att hon är så liten. Det kändes väldigt bra att hon fick kom tillbaka till sin uppfödare, där hon återförenades med flocken från Shetland och jag var övertygad om att hon skulle glädja många barn i lägerverksamheten.

Men det blir inte alltid som man tänkt sej. Jag nåddes av beskedet att Gwyneth var till salu. Utan möjligheter att kunna köpa tillbaka henne, kunde jag bara hoppas på att hon skulle få ett gott, varaktigt och aktivt hem. Efter några turer, fick hon just det hos Bobergs stuteri i Östergötland där tanken var att hon både skulle gå i avel och köras. Dessvärre drabbades hon av hyperlipemi sommaren 2015, med sitt första Boberg-föl vid sidan och kunde inte räddas.

Gwyneth fick totalt tre avkommor, Zakarias Birro, Bluemull Peerie Start och Bobergs Ludwig.


~ My number one ~
 

Född: 26 maj 1998
Uppfödare: Monika Torstensson, Karlskoga
Höjd: 85 cm
Meriter: 42 poäng, champion och BIS på utställning (Öpaf)
Utbildning: Körd i enbet, riden samt tävlad i agility
Inköpt som åring. Såld augusti 2004.
 

~ Klicka för härstamning ~
 

© Pernilla Persson

Maj 2002

Jag letade väldigt länge innan jag köpte Kim. Egentligen var det ett riktigt bra skäcksto jag var ute efter, men när jag väl hittat drömhästen var hon inte till salu hur mycket jag än "tjatade", och när jag fick veta att Kim skulle säljas, fick det bli ett litet grått ettårigt minishetlandssto istället. Jag hade haft förmånen att följa Kim på avstånd sedan hon var föl och anade att det nog kunde dölja sej en vacker liten häst inuti den enorma pälskostymen och bakom den taniga "unghästlooken".

Kim visade sej vara mycket häst i liten förpackning - mycket humör, mycket energi och mycket arbetsvilja. Hon blev verkligen min första-ponny i många avseenden: första hästen jag köpte, den första jag körde in, första jag tävlade agility med, första stoet jag avlade på, första (och kanske enda) ponnyn som vann mej ett BIS...och första hästen jag sålde.

Jag fick ju nämligen köpa det där skäckstoet till slut. Och när Rune och Annelie på  Midgårds stuteri blev fullkomligt betagna i Kim kändes det så rätt att skicka upp henne dit. Alla hästar borde ju få vara någons absoluta drömhäst...

Så i augusti 2004 flyttade hon till Norrland. Där fick hon två föl, Midgårds Koda och Midgårds Korall. I mars 2010 fick jag det ledsamma beskedet att de tvingats avliva henne på grund av hyperlipemi, två månader innan beräknad fölning.

Kvar här hemma finns hennes förstfödda son och min allra första uppfödning, Gränje Kozmos.